Argumentation

Nyligen kom Piratpartiet ut med ett pressmeddelande om informationsfriheten i den närmare östern. Svaren lät inte vänta på sig – Piratpartiet gjorde fel i och med att vi inte aktivt tog ställning för endera sidan, eller åtminstone inte tillräckligt med avstånd från varken den ena eller andra sidan. Detta även om pressmeddelandet avslutades med formuleringen “Piratpartiet tar inte ställning i den bakomliggande konflikten i Mellanöstern, men arbetar aktivt för att bevara möjligheten till fri kommunikation”. En formulering som, rimligtvis, borde antyda att Piratpartiet inte tar ställning i den bakomliggande konflikten.

Valrörelsen börjar dock så sakteliga att rulla igång för fullt, och det kommer att komma fler utspel om att vi gör fel kring både det ena och det andra. Det kommer inte att spela någon större roll vad vi gör – det kommer alltid att komma någon som säger att vi gör fel eftersom blablabla, för att sedan vinkla det hela åt något håll. Vanligtvis i riktningen “rösta på oss i stället”.

Dock. Det här inlägget ska inte handla om vare sig Israel eller om andra partier. Det handlar om dig och mig, och hur vi kan svara på såna här argumentationer. Det kommer att komma fler sådana, och vissa av dem kommer att vara direkt löjliga i sin fräckhet och totala brist på sanningshalt. Vi kommer inte alltid att behöva svara på alla, men vi kommer att behöva reagera på dem lite då och då, och det finns vissa saker som är bra att ha i bakhuvudet.

Det första är att inte bli arg. Motståndarsidan vinner per automatik i nittionio fall av hundra om ens humör försvinner, så se till att hålla huvudet kallt även när blodet kokar. De kommer många gånger medvetet försöka provocera oss till bristningsgränsen, så det gäller för oss att medvetet fortsätta vara oprovocerade och sakliga. – Att inte mata trollen, som vi brukar säga.

Det andra är att inte falla för frestelsen att sjunka till deras nivå. Det kommer ibland att kännas oerhört frestande, men de enda som förlorar på det är vi. Precis som vi inte ska mata trollen så ska vi också försöka att inte bli trollen. Trollade, ja, men inte trollande.

Det tredje är att komma ihåg att den viktigaste sidan i argumentationer och debatter inte är vare sig vår sida eller motståndarsidan, utan publiken – i alla dess former. Det spelar ingen roll om vi lyckas sätta dit en motståndare på ren envishet  om publiken börjar tycka illa om oss. Vi vill ju vinna publikens gunst och, om möjligt, även deras sympatier till en sådan grad att de kan tänka sig att rösta på oss.  Vi kommer för det mesta inte att kunna övertyga våra motståndare, så lägg krutet på att övertyga publiken i stället.

Det fjärde är att allt vi säger, eventuellt, kommer att försöka användas mot oss. Det spelar ingen roll hur väl vi garderar oss, hur väl vi försöker nyansera argumenten, hur väl vi än underbygger våra resonemang med fakta och källor. De kommer att vrida, vända, vånda och vanställa det vi säger och skriver tills de får det att framstå som att vi sagt precis motsatsen till vad vi egentligen säger. Och detta vad vi än säger. Vi kommer att tvingas lära oss leva med det, och försöka att inte påverkas allt för mycket i negativ riktning av det.

Saker och ting börjat som sagt hetta till, och diskussionsklimatet kommer att bli mer och mer polariserat ju närmare valet vi kommer. Om vi kan visa att vi inte låter oss påverkas av detta, utan håller huvudet kallt, förhåller oss sakligt och låter bli att mata trollen – då kommer vi att vara på god väg med att hålla den mest sansade valkampanj som Svea Rike sett på både år och dar.

Och det är så vi kommer att ta hem segern i höst.

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>