Valstugor och personval

Dagens inlägg skrivs av både Johanna Drott och Marie Axelsson
Idag vill vi ta upp två saker: Valstugor och Personvalskampanjer.

Valstugor – Närvaromarkör

Som ni kanske har märkt så är valstugor inne nu i dagarna. Lundaborna har haft fullt upp med sin lokala stuga, och arbete pågår för fullt även på andra ställen. Allt kudos till de som kämpar för fullt på diverse torg, och må sommarregnet låta bli att falla ner allt för hårt på er.

Det vi vill skriva om här är dock inte om de platser där vi har valstuga, utan om de där vi inte har dem. Och, än mer, om platser där vi inte ställer upp i de lokala kommun- eller landstingsvalen. Vi har ju, trots allt, ett stort antal sådana där ute, och det vore synd om vi lät bli att kampanja där bara för att vi inte har lokala ambitioner.

Så. Nu när valstugorna står uppe på varje självrespekterande orts torg och representanter från de flesta partier står på plats och gör det de gör, så finns det ingen anledning att inte lysa upp deras tillvaro en smula. Vilket, i vårt fall, innebär att ta på sig sina finaste piratkläder (eller vad som helst som för tankarna till Piratpartiet) och, som en vanlig men intresserad medborgare, helt enkelt prata med de goda representanterna. I de fall där vi inte ställer upp lokalt så går det att säga att vi inte ställer upp lokalt och att du därmed undrar vad du ska rösta på; i de fall där vi gör det gäller det att vara lite mer diplomatisk.

Vad vi vill åstadkomma med detta är två saker. Dels vill vi förstås att folk som går förbi ska se att Piratpartiet har en närvaro, men än mer så vill vi visa att det går att prata och resonera med oss – även om vi kanske inte är överens om allt med de andra partierna.

Personvalskampanj – Nå andra/nya väljare

För att ogenereat citera mig själv:

En del har protester kring personvalskampanj, men i de fall det kan ge oss fler röster totalt så anser jag att det är en positiv sak. När det handlar om vilken kandidat man ska välja om man redan tänker rösta på Piratpartiet, not so much. Jag anser inte att vi ska slåss mot varandra, jag anser att vi ska kämpa tillsammans i samma riktning.

Vi har en möjlighet att nå röster vi annars inte skulle nå, med just personval. Alla våra vänner och bekanta, människor som känner till oss, och personer som bara är glada att det finns lokala kandidater att rösta på. Om du träffar någon på stan som du har en bra konversation med och de tycker du är en vettig kandidat är det jättebra om denne känner att den kan rösta direkt på dig, och inte bara ditt parti.
Glöm inte ditt visitkort, eller din vackra skjorta för den delen, när du är ute på stan och kampanjar.

En fördel med just personvalskampanjer är att man kan utnyttja kontakter som kanske tillhandahåller ett community, en lokal gratis tidning eller annat och kan erbjuda dig en reklamspott till extra bra pris för att du är bekant och/eller Piratpartist.
Du kan lyfta blicken bland dem du känner lokalt i hålan där du vuxit upp och förhoppningsvis vinna fler röster till partiet.

Detta är inte på någotvis en uppmuntran om att vi ska slåss om samma områden och hoppa på varandra med kampanjer mot varandra. Detta är för att nå nya röster utanför vår väljarbas vi redan har, utanför dem som röstade på oss 2006 och i EU-valet 2009, eller möjligtvis fånga röster från 2009, som inte kunde rösta på oss själva då.

Samtidigt i personvalskampanjandet finns det något annat vackert, som vem som helst egentligen kan göra. Man kan sätta sig ner och författa små brev till vänner och bekanta, antingen handskrivet eller dataskrivet med underskrift. Gör det personligt, berätta varför du tycker det är viktigt att Piratpartiet kommer in i riksdagen, kasta med valsedeln för dig, må det vara på Riksdagsnivå, kommunnivå eller landsting om inte alla tre. Samtidigt lägger du i information om partiet, och om du har ditt visitkort. Posta sedan sedan detta till dina vänner och bekanta.

Personval är inte för bara för dig, det är även för Piratpartiet! Därför anser jag att vi alla borde personvalskampanja, vilket jag vet att vi kan göra utan att kliva varandra på tårna! Och även om vi har många distinkta personligheter, så är vi ju trots allt i samma lag, på väg mot samma håll: riksdagen.

Nu kör vi.

Yarr!

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>