Gästinlägg: Youtubeaktivism

Idag har vi en gästbloggare! Det är Filip, killen som har gjort en del youtubefilmer för partiet. Filip har massa tips och uppmuntran till er som har funderat på att börja med att spela in filmer och lägga upp på youtube. Trevlig läsning!

Hej på er alla kampanjande pirater!

Jag heter Filip Montgomery och det är jag som har satt ihop de här små informationsvideoklippen på YouTube. Kampanjgruppen har haft vänligheten att låna ut några rader här på bloggen till mig, så därför skulle jag vilja ta några minuter av er uppmärksamhet till att prata omYouTube-aktivism.

Som ni kanske vet så har Piratpartiet en alldeles egen YouTube-kanal, som sköts av Jonathan Reider Lundkvist, där det alltså finns lite allt möjligt kampanjmaterial i videoformat.

Av det som jag själv har bidragit med dit har det mesta bemötts med mycket positiva kommentarer, något som känns väldigt kul och uppmuntrande. Stort tack till er alla för det!

MEN, Piratpartiet är nu inte i första hand en förening för inbördes beundran, utan tanken med kampanjfilmer är ju att vara till för icke redan frälsta. Och det är det jag vill få sagt med det här inlägget: våra YouTube-klipp måste spridas mycket mycket bättre än vad de gjorts hittills! Om de ska göra nån nytta över huvud taget i valrörelsen så måste alla sprida dem överallt, hela tiden! På bloggar, Twitter, Facebook, hemsidor, i mail, i chattar, överallt! När ni delar ut flyers på stan – hänvisa folk både till hemsidan OCH till YouTube-kanalen! Sprid, sprid, sprid! Överallt, hela tiden!

Låt oss därför ta en titt på vilka klipp det handlar om här.

På den lilafärgade kanalsidan finns alltså:

 1. Piratpartiets officiella kampanjlåt – Vote4Pirate, av Mad Cranium – med tillhörande musikvideo. Förutom att det är en otroligt medryckande feelgood-låt som omedelbart sätter sig som en parasit på hjärnan, så kan man dessutom få se Rick dansa i videon. Bara en sån sak. Den borde verkligen inte vara något problem att få fler att titta och/eller lyssna på.
 2. Piratpartiets officiella kampanjfilmertre till antalet, förfärdigade av Lirmo Media. Dessa är både korta, lättillgängliga och underhållande, samtidigt som de väcker tanke och intresse för våra frågor. Borde alltså inte heller vara några som helst problem att lura några stycken i ens bekantskapskrets att titta på.
 3. Min lilla serie informationsklipp7 stycken i nuläget, och fler är på väg. Dessa är till för människor som har någon slags uppfattning om att det finns något som heter Piratpartiet, och som vill få veta lite mer om våra idéer. Och även få se och höra några av våra riksdagskandidater. Alltså rekommendera alla som kanske är nyfikna på oss, men som inte riktigt orkar läsa en massa text på hemsidan, att spana in dessa.

Det är det officiella materialet. Sprid det allt vad ni orkar! Säg åt alla ni känner att sprida det allt vad dom orkar!

Sedan, för att öka Piratpartiets synlighet på Youtube ytterligare, vill jag även påminna om några personliga favoriter. Några är något daterade, men det gör ju inget eftersom våra frågor är lika aktuella nu som då:

 • Sandra Grosse intervjuades av Jobbgrillen och berättade om remixer.
 • Piratpartiets mest sedda klipp på Youtube just nu är ett från förra året, där Amelia Andersdotter battlar en stackars kristdemokrat om miljön.
 • Samma kristdemokrat debatterar hon även om fildelning.
 • Det finns ett ännu bättre klipp med Amelia från samma valrörelse där hon gör fullständigt mos av moderaten Hans Wallmark i en debatt om farligheter på nätet. Mycket underhållande!
 • Även Christian Engström visade vad han gick för när han med orubbligt lugn och kallt huvud debatterade den självgode pajasen Stefan Sauk om fildelning i TV4.
 • För den som vill ha hela piratpartiets filosofi utlagd i en enda sittning finns till exempel den här föreläsningen som Rick gav för Google 2007.
 • Eller varför inte vara lite nostalgisk och tänka tillbaka på förra riksdagsvalet? Då intervjuades Rick till exempel av PC För Alla.
 • Påminn gärna folk om Fredrik Reinfeldts hycklande i frågan om att kriminalisera en ungdomsgeneration.
 • För att sätta skräck i folk är det även dokumenterat effektivt att låta dem få se Tant Gredelin med egna ögon, eller för den delen visa/påminna om Gategate (finns remixad också).
 • Till sist vill jag tipsa om denna lilla pärla, en reklamfilm gjord av några skolelever som ett skolprojekt, som lyckas illustrera nästan alla våra kärnfrågor på ett alldeles lysande sätt! Mycket stiligt!
 • Eller om ni har egna favoritklipp, som ni tycker fler borde se. Allt som är reklam för oss på något sätt är bra, så sprid, sprid, sprid!

  För att hålla lite koll på hur spridningen går, så är ett bra knep att följa antalet visningar på videoklippet i fråga. Låt oss titta på lite sådana. Av det som lagts upp den senaste tiden ligger “Piratpartiet: Ett parti för gratis musik?” just nu i topp med 6902 visningar, efter en och en halv månad. 6902 visningar. Det är alltså ungefär som att en dryg tredjedel av våra egna medlemmar har sett klippet 1 gång. Det duger inte. Vi kan bättre än så! Det mest sedda klippet på YouTube med Piratpartiet är nu uppe i 134 870 visningar! Och 100 000 av dom var efter bara en månad. Det finns alltså bevisligen ett intresse för att se oss.

  Vad säger ni? Ska vi sätta upp ett konkret mål: Jag tycker att senast den 18 september ska minst ett av våra nya klipp ha 100 000 visningar. (Om man tycker det låter mycket så kan man tänka på att det ändå inte ens är hälften av antalet röster vi behöver för att komma in i riksdagen)

  Ovan har jag gett tips på saker att visa upp och sprida, och mer är på gång. Men sitt för allt i världen inte och vänta på att jag eller JRL eller någon annan ska lägga upp saker. Har du en idé så är det bara att sätta igång och filma själv! Om du behöver tips och råd så hör av dig till mig i ett mail (filip.montgomery@gmail.com). Eller för den som till exempel vill ta tag i en lokal riksdagskandidat eller två och filma dom, spana in Olof Bjarnassons videoguide i fyra delar, där jag fyllde på med tips i kommentarerna.

  Här är ett annat enkelt tips på hur DU kan göra så att vi syns mer på YouTube: Gör som ubuntulucasSpela in ett kort meddelande på dig själv där du berättar för youtube-tittarna varför just DU röstar pirat (kan vara ännu kortare än lucas, och det behöver förstås inte vara på engelska :P). Jag vet att många av er har färdigskrivna tal som ligger och skräpar – låt Youtube få ta del av det!

  Detta är extremt enkelt, i och med att Youtube har en automatisk inspelningsfunktion som låter dig tanka upp klipp direkt via din webbkamera. Tänk på att ladda upp klippet på ditt eget konto, men att ha med “piratpartiet” och “riksdagsvalet” både i titeln och i taggarna. För dig som är extra energisk – gör flera klipp! Posta videosvar på andra klipp som har med oss att göra! Eller varför inte göra det till en vana? Börja videoblogga! Detta är i synnerhet ett hett tips för riksdagskandidaterna, som ju har sina personvalskampanjer att tänka på…

  Det är 23 dagar kvar till valet. Vi pirater dominerar redan bloggosfären – nu är det dags att återigen bevisa att det är vi som äger internet. Så nu tar vi över YouTube! Yarr!


  Kommentarer

  OlofB skrev

  För övrigt – kan inte JRL sätta ihop playlista på /piratpartiet-kontot som innehåller de kategorier du nämner? Nu ser jag endast “Piratpartiet om..”-listan, vilket är en bra början. Kvar: “Kampanjfilmer” och “Musikvideor”.

  victoriawestberg skrev

  Nu är det fixat! Felet var mitt, jag ber om ursäkt. Nu är allt uppe iallafall =)

  Filip skrev

  Ytterligare ett tips är att börja prenumerera på piratpartiets kanal, så får man ett mail varje gång något nytt läggs upp :)

  ToHell skrev

  Har man några kronor över kan man lägga upp Facebookannonser, riktade till svenska väljare och pekande på youtubefilmerna. Mina tre annonser är snart uppe i 3.000.000 visningar :) (lååångt ifrån alla klickar förstås vidare till filmerna, men alla ser, medvetet eller undermedvetet, piratloggan och/eller piratbudskapet flasha förbi i synfältets ytterområden).

  Filip skrev

  Och så kan man ju förstås ladda ner vote4pirate-låten. Bara att söka piratbukten..

  Don Kongo skrev

  Skulle vilja se nån ta Gogol Bordellos fina “Start wearing purple” och göra en video med massa fina piratpartister klädda i lila… :) Det är dags nu!

  Lämna kommentar

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>