Värdet av aktivister

Det finns inget skäl att vare sig över- eller underdriva värdet av våra aktivister. Vi har, efter många och långa diskussioner, kommit fram till en uppskattning av vad en enskild aktivist tillför partiet genom sin existens, och det finns inga anledningar att skräda på orden:

En enskild aktivist som verkar ute i fält är fem gånger mer effektiv än Rick och Anna tillsammans – i högform.

Det kanske verkar som en överdrift, men tänk så här: Piratpartiet finns närhelst pirater gör någonting. Det spelar ingen roll vad – så länge pirater befinner sig någonstans och gör någonting så finns Piratpartiet där. Bokstavligen.

Partiet består av aktivister som gör saker. Det är det som utgör partiets helhet – när aktivister gör saker i partiets namn, är partiet där; när aktivister inte gör saker, finns det inte. Partiet är en funktion av att aktivister gör saker, och det partiledningen och andra funktionärer gör är ingenting mer än en ursäkt för att göra saker.

Kort sagt – det spelar ingen större roll vad Rick, Anna, styrelsen eller någon annan högt uppsatt funktionär säger. De är bakgrund, någonting att tala om medan det riktiga och viktiga arbetet pågår – det du som aktivist gör ute i fält. Du är partiets viktigaste beståndsdel, i och med att det är du som utgör partiets konkreta manifestation i verkligheten.

Du är Piratpartiet.

Trepiratsregeln är ett direkt uttryck för detta. Det ska inte behövas planering och tillstånd för att partiet ska kunna existera – det räcker med att tre aktivister får en bra idé och kör på den.

Vilket innebär att det är helt rätt att prata med två andra aktivister, säga att det (exempelvis) ska ske ett piratfika där och då, och sedan genomföra den utan att bry sig om vad någon annan tycker och tänker.

Samtala – bestäm – genomför.

Om någon klagar på att det är för kort, för långt, för sent, för tidigt, för mycket folk, för lite folk eller någon annan detalj i sammanhanget – säg då åt dem att trepiratsregeln gäller även dem, och att det är helt fritt att anordna ett liknande evenemang när det passar dem.

Vän av ordning kanske påpekar att vi då får två fikor, två flygbladsutdelningar, två av vad det nu än är. Vilket är två fler än vad som skulle ha inträffat om det inte blev någonting alls eftersom det var omöjligt att komma överens om ett gemensamt tillfälle.

Partiet finns där vi aktivister finns. Och ju mer, ju oftare och ju synligare vi visar oss, desto större närvaro får partiet i människors liv och vardag.

Det är trots allt det kampanjande går ut på.

Nu ligger ett nytt år framför oss. Låt oss göra det till ett synlighetens och aktivismens år.

Yarr!

Kommentarer

Rick Falkvinge skrev

Det här var en av de bättre texterna jag sett i hela partiet på fem år.

Johanna Drott skrev

@samnord skriver att han håller med om den generella tendensen att det är bra att aktivister spontanaktiverar sig, men reserverar sig mot att språkbruket är lite för lokalanarkistiskt för hans smak.

På grund av tekniskt strul så försvann hans två första kommentarer på temat. Strulet lär vara över nu, men i och med att kommentarerna försvann är det inte mer än rätt med en summering.

Sammy Nordström skrev

Inte riktigt vad jag skrev. Jag påtalade dels sakfelet i att trepiratsregeln skulle innebära att man får göra vad man vill bara tre pirater är överens. Trepiratsregeln gäller enbart i beslut som inte gör anspråk på partiets pengar och som inte går emot formellt fattade beslut.

För övrigt uppfattar jag inte att man med denna text vill förringa det arbete som de organisatoriskt engagerade lägger ner för att organisationen inte ska utgöra ett hinder och tvärtom underlätta för aktivism och våra politiska mål. Alla är vi bra på olika saker och bidrar på olika sätt, alla sätt att bidra är dock uppskattade, eller hur?

Hans J skrev

Jag håller med om allt!

och nu ska jag retweeta Sam Nords tweet om att en organisatoriskt lagd person är 5 gånger mer värd än alla aktivister i partiet – tillsammans…

Får ni ihop det? Nä, inte jag heller men alla aktiviteter i Piratpartiet är mest värda!

Kram alla!

Mikke Svensson skrev

Jag tror att hela kedjan är lika viktig från PL och kampanjgruppen ner till aktivisten och den vanlige medlemmen som bara snackar med arbetskompisen på fikat. Om någon del inte funkar så falerar kampanjandet. Det är viktigt att ledningen ser till att Piratpartiet syns i media och press både internationellt, nationellt och lokalt. Likaledes lika viktigt att aktivister lokalt rider på den vågen och gör saker lokalt för att synas. I Kalmar var vi extremt aktiva och gjorde mycket på egna pengar och personliga kontakter. Skaffade stereo för att köra jinglar på stan. Fixade en massa träpallar till affischer, gjorde musiklåt och video, helt på egna pengar. Vi sprang i trappor, stod utanför skolor sydde PP-flaggor osv osv.
Vi var betydligt mer initiativrika jämfört med EU-kampanjen. Ändå gick vi dåligt i valet.
Erfarenheten av det lärde mej att HELA partiet måste kampanjvis organiseras närmre. Vi är duktiga på att kampanja med aktivister lokalt men saknar kanske den där genomtänkta centrala kampanjen. Vad det var som falerade i valet sist kan diskuteras men det visade tydligt att hela organisationen måste funka och dra åt samma håll.
Jag tycker SAM har en del poänger i sitt resonerande även om man måste förstå att vi har ju bara en viss del pengar att röra oss med och därmed måste selektera. I Kalmar har vi inte tagit hänsyn till vad vi får göra eller inte får göra utan vi har kört på på det vi tror stenhårt på och vill göra. Vi har dock lagt rätt mycket av våra egna pengar och det kan man ju inte begära av aktivister att göra. Det är viktigt att vi litar och tror på varandra. Vanligt sunt förnuft fungerar oftast alldeles utmärkt.
Om man har frågor eller ideer och behöver hjälp eller stöd som aktivist så går det bra att maila eller ringa mej.
Kontaktuppgifter här: http://www.piratpartiet.se/partiledning
Jag ser alla piratpartister som en cykelkedja. Om kedjan går sönder så går det betydligt sämre att cykla :) .

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>