Liv och rörelse

Saker och ting är i görningen! Mer så än vanligt just nu, och det är mer än hög tid att uppmärksamma ett antal av dessa saker bara för att påpeka att, aye, vi är många, aktiva och igång!

Flygbladsutdelandet är, exempelvis, så pass utbrett att det inte spelar någon roll i vilken del av landet du frågar folk om det – det har varit pirater på gator, torg och mellanting snart sagt överallt. Från Malmö i söder, Kumla strax norr om söder, Sundsvall strax söder om norr – till Jokkmokk väldigt långt uppe i norr – vi är överallt.  Och mellan flygbladsutdelarvarven så pratar tusentals medlemmar med ännu fler tusentals allt mer intresserade personer i sin omgivning. Och varje vecka samlas våra lokala avdelningar till regelbundet återkommande piratfikor, där nya som gamla medlemmar lär känna varandra och den ädla konsten att idka fikabordspolitik.

Och än har vi inte lagt i högsta växeln än. Som tur är.

På måndag är det årsdagen för razzian mot TPB, men vi väntar inte tills dess för att göra våra röster hörda. Redan om några timmar är det dags för demonstration i Stockholm – närmare bestämt klockan 16:00 på Medborgarplatsen. Talar gör bland annat Christian Engström och Anna Troberg.

Även Malmö demonstrerar kring detta, men då på lördagen vid Triangeln klockan 15.

I Göteborg tänker de inte lika mycket i termer av demonstration som karneval, och när Hammarkullefestivalen sparkar igång senare idag så planerar vi att ha en påtaglig närvaro genom de festiva dagarna tre, med besök av Rick på lördagen. Och alla får vara med!

Även framöver är det mycket att försöka hinna med på. Norrbotten ska exempelvis inom kort ha kickoff inför sommaren, och till på köpet välja ny VL. Blicken är vänd framåt, med andra ord.

Även Väst ska ha kickoff, och kombinerar detta med ett stadsevent, Superkarlstad. Hela staden kommer att bli belägrad av pirater, från både när och fjärran, så tveka inte att ta dig dit om du bor i närheten och har tid över.

Men om du känner att framtiden verkar lite för landkrabbig för en pirat som du, så kan du alltid hänga med Marie när hon i sommar cruisar ner för västkusten på ett tvättäkta piratskepp. Eftersom vi pirater inte bråkar med varandra med svärd längre så lär du komma hem utan vare sig träben eller krokhand, men väl med minnen för livet!

Saker och ting är alltså i både liv och rörelse, och som om inte det vore nog så är mer att vänta runt hörnet. Fast du behöver inte vänta på att någon annan sätter igång någonting – om du och dina lokala piratkollegor känner för att göra någonting så går det hur bra som helst att sätta igång med att göra detta både nu och omedelbart. Valrörelsens viktigaste delar är ju trots allt inte de stora eventen som kräver massor av förberedelse, utan de små rörelserna i vardagen – att dela ut flygblad, att dela ut bloggkärlek, att dela med sig av den glädje som finns inom partiet.

Så om du tycker att det är lite för lite liv och rörelse där du bor – tveka inte att sätta igång lite sådant. Vi är igång, men vi är inte så igång att vi inte har plats över för fler pirater på fler torg, fler piratfikor i fler städer, – fler leenden på fler läppar.

Och du kan hjälpa till med att få dessa att inträffa. Med din hjälp vinner vi valet. Du är, trots allt, vår viktigaste medlem, vare sig du vet om det eller inte.

Kommentarer

NN skrev

“I Göteborg tänker de inte lika mycket i termer av demonstration som karneval”

Som icke-piratpartist (även om jag röstade på partiet i EU-valet och kommer göra igen i september) så tror jag citatet utgör en viktig punkt.

Demonstrationer visar för allmänheten bara på ett missnöje. De demonstrationer som varit synliga på sistone har haft något till några få hundratal deltagare och det är inte mer än en stor folksamling. I den storleksordningen ser utomstående bara “någon som står ivägen”, och inte en manifestation.

Samma 100-300 personer utspridda på t ex Hammarkullefestivalen syns avsevärt mycket mer. 100-300 personer kan vara överallt inom ett ganska stort område om de inte står i en samlad grupp. Som demonstrationståg ger det ungefär samma intryck som fotbollssupportrar efter en match. En grupp som går tillsammans och skriker lite. Fotbollssupportrarna syns dessutom bättre och får mer uppmärksamhet med färre personer. (Och nej, jag menar såklart inte att ni ska börja bråka och vandalisera :))

Av det jag sett från demonstrationerna så tror jag festivalvägen är markant mycket mer givande ur många fler perspektiv. Den ur min synvinkel mest relevanta faktorn är att man lämnar missnöjet som utgångspunkt och går över till deltagande och gemenskap som grund för sin synlighet.

Johanna Drott skrev

Du har onekligen väldigt rätt i det du säger. Fast det gäller att komma ihåg att demonstrationerna har två syften – dels att visa missnöje, onekligen, men också att utgöra en ursäkt för pirater som aldrig hade träffats annars att befinna sig på samma plats vid samma tillfälle. Det är nästan viktigare än missnöjesvisningen, i mitt tycke.

Sedan behövs det långt fler karnevaler i alla städer, på alla tider av året – inte bara för att de utgör bra platser för att hitta intressanta människor att tala med, utan även för att de är långt roligare än vad så mycket annat ens kan försöka vara.

Och – tack för kommentaren. :)

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>