Att ha rent mjöl i påsen

Det argument som i särklass använts oftast för att motivera FRA och statlig massövervakning är, utan tvekan, att den som inte har någonting att dölja inte heller har någonting att frukta. Den vars samvete är lika vitt som rent mjöl är tydligen immun mot alla de negativa effekter som massövervakning för med sig för befolkningen som helhet, på något vis.

Vi pirater vet förstås att detta är rent nonsens, och att en persons samvete inte på något sätt har någon som helst inverkan på statens principiella hållning i sitt agerande gentemot sina medborgare. Det är dock ibland svårt att föra denna poäng på tal, och vi kan lite då och då behöva lite humoristisk hjälp för att föra in ämnet på banan. Som tur är så har vi precis just det på lager!

Skåda – rent mjöl i en påse!

Det hela är förstås en smula absurt – att ha rent mjöl i påsen är ju en metafor, och att rent fysiskt ha mjöl i en påse ser bara märkligt ut. Men det ser så pass märkligt ut att det inte kan annat än väcka uppmärksamhet, och det är precis det vi vill ha. Genom att lämna över en liten – men ack så ren! – mängd mjöl så skapar vi tillfällen då det blir det mest naturliga i världen att tala om FRA, övervakning, personlig integritet och allt som hör därtill.

Nu räcker det förstås inte med att skapa dessa tillfällen, utan även att ta tillvara på dem. Detta görs främst genom att, i god tid i förväg, börja formulera och öva in en kortare monolog om hur massövervakning är en dålig sak för hela samhället i stort, och att det därför inte hjälper med det rena mjöl du just överlämnat. Det behöver inte vara en episk utläggning på tio minuter, men väl någonting som klart och tydligt förklarar vad som pågår – och hur Piratpartiet utgör ett alternativ till detta.

Oroa dig dock inte om det inte lyckas första gången – övning är färdighet, och precis som med flygbladsutdelning så räcker det med ett par gånger för att bli duktig på det hela.

På tal om att skapa tillfällen så fick Rick och Anna igår tillfälle att överlämna en variant av mjölpåsen till kronprinsessan och hennes Daniel – då i form av ett par USB-pinnar innehållandes var sin ände av en krypterad kommunikationslinje. Detta är förstås bara en delvis uppfyllande av vårt mål att se till så att hela svenska folket slipper bli avlyssnat, men se det så här: om vi kan göra det för kungafamiljen så kan vi göra det för vem som helst.

Nu gäller det bara att komma igång med att göra det på stor skala. Vi är på god väg, men det är fortfarande tre månader kvar till valet. Och, därmed, väldigt hög tid att börja ge mer järn än vi redan givit.

Och mjöl. Förstås. :)

Kommentarer

M.E skrev

Kan vi ha alla aktivister till att smyga med påsarna och diskret ge över dem (mitt på stan) till andra pirater/vänner/vemsomhelst ?

Det är väl ok? Dom har ju rent mjöl i påsen.

Nog för att polisen lär ta in dem för att ‘dom ser drogpåverkade ut och nog ska gå igenom några tester’….

Johanna Drott skrev

Albin: Indeed. Det är därför det är bra att vara förberedd med en förklaring eller två – så att inte tillfället förvandlas till en incident.

M.E: Det gäller onekligen att göra det snyggt. Sorgligt nog så ligger landet som så att det går att bli anklagad för lite vad som helst på väldigt lösa grunder. – Men men. Det är det vi försöker göra någonting åt, inte sant? ;)

Anonym fegis skrev

Fantastiskt initiativ!

Men för att lägga sig i lite, borde det inte vara teledatalagrat mjöl, snarare än FRA-mjöl? Nog för att FRA har ett klatschigare namn, men det är snarare teledatalagringsdirektivet som får vårt mjöl att se misstänkt ut om vi inte är väldigt försiktiga med hur vi hanterar det.

Rent mjöl i påsar ser så misstänkt ut att den som ser det bara måste börja fundera på hur rent mjöl i andra sammanhang kan missuppfattas.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>