Att dela ut

Förra gången gick jag igenom vad för material som finns att beställa hem för att dela ut. Den här gången så tänkte jag ge lite tips för en lyckad utdelning. Ni som läst kampanjhandboken lär känna igen en del, men jag har lagt till mer information.

Tillsammans
Se gärna till att dra med dig några polare när du ska dela ut flygblad. Det blir roligare och man drar lättare till sig folk. Stå gärna med lite mellanrum och gärna så att folk först går förbi en av er och sen några meter senare stöter på nästa utdelare.

Det är vanligare än man tror att folk ångrar sig och vill ha ett flygblad men inte orkar vända tillbaka och hämta ett. Om de då får en ny chans att få ett flygblad precis när de har ångrat sig så funkar det jättebra.

Identifiering
Ha gärna nåt på dig som gör att det är tydligt att du kommer från Piratpartiet. Det kan vara en knapp, en keps eller en tröja. Om det tydligt syns att du kommer från PP så brukar folk bli lite mer nyfikna och lite mer intresserade av att ta emot flygblad.

Flaggor
På en flygbladsutdelning i förra veckan så dubblades antalet utdelade flygblad för att de hade med sig några Piratflaggor. Så ta med flaggor till utdelningen och se hur mycket bättre det går själv! När man vet vad det handlar om redan innan de har fått flygbladet så är man mer positivt inställd.

Trevlig
Var alltid trevlig när du delar ut material. Oavsett om folk tar emot så tacka i alla fall med ett kort “Tack!”.

Sök ögonkontakt när du försöker få uppmärksamhet och använd nån fras som passar dig för att väcka intresse. Anpassa gärna frasen efter den du försöker dela ut till, om inte annat för att själv få lite omväxling så du slipper höra dig själv upprepa samma ord/fras hela tiden.

Några exempel är:
“Hej!”
“Något att läsa?”
“Politisk propaganda?”
“Samhällsinformation?”

Det finns en fras som funkar väldigt bra för att få uppmärksamhet, men den har några speciella förutsättningar.

Först måste det vara tydligt att du kommer från Piratpartiet – verkligen väldigt tydligt. Sen ska personen eller personerna vara ganska unga och gärna killar. De ska helt enkelt se ut som någon som man kan tänka sig fildelar och som känner till att vi finns. De brukar inte vara intresserade av vad vi har att säga, men det finns ett sätt att fånga deras intresse. Genom att högljutt säga:

“Stoppa fildelningen!”

Det funkar nästan varenda gång och de förvånade minerna som följer är oslagbara. Givetvis förklarar man strax efteråt att man bara skämtade, men det brukar räcka för att de ska ta emot materialet och kanske skapa en diskussion.

Det korta tipset är väl att använda nån form av fras som lockar folk men som ändå är trevlig.

Och glöm inte bort att ha kul! Det smittar av sig!

Jan Lindgren
Kampanjledare

Kommentarer

maloki skrev

“Information om Piratpartiet” kan fungera. Välj gärna en målgrupp som du riktar in dig på när du delar ut. Även om det så bara är under 5-10 min och sen byta.
Lila är modefärg, våra flygblad är lila, har personer lila på sig är de rätt benägna att ta emot ett lila flygblad! Sjukt! ;P

OlofB skrev

Ett tips är Mika Sjömans Pirathandboken.

Jag och ett par till ska börja läsa den tillsammans ikväll, men efter att ha skumläst ett par sidor verkar det *riktigt* användbart vid kampanjande. Så denna bok plus Borgmis bok = bra grund att stå på!

Mikas handbok:
http://handbok.piratpartiet.se/

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>