Adoptera en kandidat

Vi skrev för ett tag sedan om att det är både tillåtet, uppskattat och uppmuntrat att greppa en riksdagskandidat i örat och dra med denne ut till event av diverse slag. Dels då för att de vanligtvis är kramgoa krabater med mycket vettigt att säga när de väl är på plats, men än mer för att de behöver platser att vara kramgoa krabater med mycket att säga på.

Men. Allt det där har vi ju redan sagt. Idag ska vi skriva om våra kandidater ur ett lite längre kampanjperspektiv. En kandidat i sin ensamhet är ju trots allt bara en person, och det är svårt att kampanja i sin ensamhet.

Vad vi vill tillåta, uppskatta och uppmuntra till idag är därför att adoptera en kandidat. Det vill säga att helt okynnes greppa tag i en kandidat och fråga om denne behöver någon som bloggar om dennes kampanj, någon som skriver tal, någon som hänger med och fixar med ljudutrustningen, någon som – tja, är med i kampanjandet och hjälper till på något sätt, helt enkelt.

Därmed inte sagt att inte kandidaterna vänligt får tillfråga en aktivist om de vill vara till hjälp. Men då blir det inte lika mycket greppande som vänligt tillfrågande om vederbörande inte skulle kunna tänka sig att fundera på att eventuellt vilja haka på – vilket är en viss nyansskillnad.

För så här är det: kandidaterna är våra officiella representanter och ska tåla att bli fösta både hitåt och ditåt av diverse intressen, så de tål att bli greppade och dragna i örat. Våra aktivister, däremot, är vanliga människor som har ett liv utanför partiet, och kan inte förväntas att bli dragna i örat utan vidare.

Så om du är en aktivist med tid över – var inte rädd att greppa tag i en lokal kandidat (från den här listan, förslagsvis) och göra dig själv till en del av dennes kampanjande. Om du är en lokal kandidat – var inte rädd att fråga om draghjälp i kampanjandet.

Kort sagt – var inte rädd för att ta kontakt. Kampanjande är en social sport, trots allt, och precis som med alla sociala sporter så är det de med bäst lagarbete som vinner. Och om det är någonting vi kan så är det lagarbete, eller hur?

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>