Idag bygger vi kunskapssamhället

Det kan ibland framstå som att det är lite för mycket i görningen, för många saker som aktivt konspirerar mot oss för att saker och ting ska kunna fungera. Först FRA, sen Smile29, sen Ask, sen rättstatshaveri, sen Ask igen, sen TPB, sen.. – listan pågår, och det är förlåtligt att bli lite nedstämd av den.

Grejen är dock att det inte är så vi kommer att minnas det hela om tio, tjugo, trettio, fyrtio eller hundrafemtio år. Den tid vi lever i just nu kommer att bli ihågkommen som en slags Woodstock 2.0, där tusen olika märkliga, kreativa och nyskapande ting pågick hela tiden – och det konstant. Folk kommer först och främst att minnas hur kul det var att vara en del av den rörelse vi pirater tillhör, och därefter kommer de lite mer historiskt intresserade att konstatera att det var så dynamiskt som det var just på grund av den lista som radades upp ovan.

För vad är det vi gör, vi pirater? Egentligen? Jo, vi svarar på den utmaning som alla dessa saker innebär, och medan vi gör det så inträffar framtiden – vi hittar nya sätt att organisera oss, nya sätt att kommunicera, nya sätt att tänka, nya sätt att finnas. Vi lever i ett enda stort experiment, men till skillnad från det första Woodstock så är våra innovationer här för att stanna.

När våra barn frågar oss var vi var när det var som värst så kan vi svara att vi var där det var som bäst – vi var mitt i den experimentella smeten och uppfanns framtiden samtidigt som vi förändrade den. Vi kommer att kunna svara att vi var där, och att vi gjorde en skillnad.

Vad vi inte får glömma bort är att denna tid är nu, som i de närmaste tre månaderna. Det är nu saker och ting kommer att börja eskalera ordentligt – och det är nu vi pirater kommer att kunna komma till vår rätt. Framtiden kommer redan att minnas oss som en kreativ kraft för positiv förändring, så det finns inga anledningar att inte ta tillfället i akt att göra det ordentligt. Det har aldrig funnits en bättre tidpunkt att göra det vi gör än nu.

Framtiden kommer att minnas den här tiden som ett enda långt Woodstock 2.0. Och det enda vi har att göra är att gå ut i världen och delta i det hela.

Kom, pirater! Idag är dagen vi förändrar framtiden; idag är dagen då framtiden förändrades; idag är dagen då vi var där och fick framtiden att inträffa. Idag är dagen våra barn och barnbarn kommer att tacka oss för. Idag, och varje dag av aktivt kampanjande inför valdagen. Idag är den dag då vi svarar på våra barns fråga: var var du när den digitala muren revs?

Idag rev vi den, en liten bit i taget, samtidigt som vi byggde vår del av kunskapssamhället.

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>