Trepiratersregeln revisited

Pirate ISP ligger i nyhetsluften. Det finns numera en ISP som är synnerligen nära förbunden med Piratpartiet, och när den nämns så brukar det ofta komma fram att det hela baserar sig på trepiratersregeln. Du vet, när minst tre pirater är överens om att göra någonting så har de per automatik ett grönt ljus att göra just detta. Den regeln.

Det är dags att remixa och förtydliga den en smula. Pirate ISP, 2022, Piratskutan och andra initiativ har nämligen visat att den är något bakvänd formulerad, och i stället borde se ut så här:

Närhelst minst tre pirater gör någonting med tillräckligt mycket synligt självförtroende så kommer folk att tycka att det är en bra idé och försöka haka på.

Nyckelordet är självförtroende. Eller, rättare, framtidstro – tro på att saker och ting kommer att hända, och på att vi kommer att vara en del av detta. En tro på reell förändring och en reell förmåga att få saker och ting gjorda.

Tänk på Martin Luther King. Tänk om han hade sagt någonting annat än det han sade. Tänk om han hade sagt “I have a dream, men jag är inte helt säker på om ni kommer att gilla den”. Eller “I have a dream, men tror inte riktigt vi kommer att klara av det här.” Eller “I have a dream, men det kommer aldrig att gå.” Tänk så oerhört antiepiskt det hade blivit då.

Det är mindre än två månader kvar till valet. Det är, med andra ord, inte helt lång tid kvar. Men det gör inget, så mycket som vi legat i nyhetsluften på sistone tack vare alla synliga trepiratsinitiativ. Och om vi fortsätter som vi gör nu, med alla de inspirerade och inspirerande pirater som gör det de gör, så kommer vi garanterat att kunna se fram emot den nittonde september som en glädjens dag.

Vi i Piratpartiet tror på vad vi gör. Vi tror på vad våra medlemmar gör. Vi tror på vad du gör.

Så gör det som Martin Luther King.

Kommentarer

Uno Hansson skrev

Piratpartiet anser ju även att patenträtten bör ändras. Jag håller helt med om följande citat.

Citat: “… Patentsystemet har den vidare effekten att artificiellt stimulera forskning på patenterbara områden, medan det artificiellt lägger band på forskning inom icke patenterbara områden…”
(Murray Rothbard: Man, Economy, and State)

Stephen Kinsella: “… Genom att uppfinna en ny metod för att gräva en brunn, kan uppfinnaren frånta alla andra i världen rätten att gräva brunnar på det sättet, även på deras egen mark”. “Upphovsrätt och patent försöker hindra ägarna av fysisk egendom – knappa resurser – från att använda sin egen egendom på det sätt de själva önskar…”

Jag har exempelvis under bortåt 20 år försökt att få ut kunskap om hur självbyggare bör kunna bygga hus på ungefär motsvarande sätt (specialskruv, enkla verktyg, platta paket) som IKEA har lyckats med när det gäller möbler. Men hela tiden så har jag bara skickats vidare till nästa instans.

Jag söker f.n. därför kontakt med samarbetsvilliga pirater inom Göteborg för att förhoppningsvis visa hur svårt det är att få någon intresserad av att satsa på så enkla idéer så att det sannolikt inte ens går att ta patent på dem. Men som rimligtvis vore mycket effektiva om de kom till allmän kännedom. Nu stöter jag tom på patrull om jag försöker ringa piratpartiet i Gbs centrum. Fredrik Moberg lade bara på luren efter en stund och Mats Hansson jobbade. Det behövs ju minst tre piratpartister om man skall dra igång något. Någon borde väl i alla fall finnas i Gbg som vill försöka se om det är något som kan användas i valrörelsen. Det är absolut värd en diskussion, men det är ju bråttom för att hinna göra något på två månader.Puh…

E-mannen skrev

@uno: Jag tolkar det mest som att du tycker det är svårt att få tag i PP:are i Göteborg.
Troligen kör de piratfika ibland eller hänger på hackerspacet (Egalia?), träffa dem på det viset. Har även för mig att Göteborgs pirater är rätt aktiva på IRC så kolla där med. Eller adda någon pirat på Skype och be dem slussa dig till rätt kanal, bör finnas någon sådan också.

Tror dock du kommer få svårt att få igång din idé då det låter lite dyrt. Men vi lyckades ju med piratfabriken så varför inte :-)

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>