Sommarkampanjande

Sommarlovet närmar sig med stormsteg, och för både föräldrar och ungdomar innebär det samma sak: det fruktade och efterlängtade sommarlovet. Att ungdomarna längtar till detta är självklart – vi minns ju alla de ljuva men ack så korta sommarmånaderna från våra yngre dagar, då vi kunde vara hemma hela dagarna och göra vad vi ville – men det kanske inte är lika självklart att föräldrar inte är lika entusiastiska till det hela – nu är skolan inte längre den primära sysselsättningen, och barnet är hemma hela dagarna! Goda föräldrar är förstås goda föräldrar även på sommaren, men ibland är det en bra sak att få ut ungen ur huset för att få lite lugn och ro!

Och eftersom Piratpartiet som bekant ju är ett väldigt ungt parti, så vore det något av ett plus för alla inblandade om vi kunde erbjuda någon slags ursäkt för att aktivera ungdomen. Det vore ett plus för ungdomarna, som får chansen att bli delaktiga i en landsomfattande demokratisk rörelse (och träffa nya vänner, inte minst). Det vore ett plus för föräldrarna, som slipper oroa sig över att deras barn inte gör någonting annat med sitt sommarlov än att sitta framför datorn eller teven. Och det vore ett plus för Piratpartiet eftersom vi dels får nya, aktiva och energiska medlemmar, dels för att vi skapar goodwill hos föräldrarna och dels för att vi blir en del av människors vardag.

Så vad vi behöver göra är med andra ord två saker. Det ena är att anordna lokala evenemang genom våra ungdomsförbund som lockar till sig ungdomar. Det behöver inte vara någonting stort, utan det räcker med någonting som för samman de unga. Ett fika, en brännbollsmatch, ett LAN, ett piratskepp – anything goes som låter folk ha kul tillsammans.

Det andra är, förstås, att informera om vad vi gör – och, kanske ännu mer, vad vi redan har gjort. Inte i form av att ha fått in folk i EU-parlamentet och liknande, utan på lite mindre skala. Så som hur mycket vi har lärt oss genom partiengagemanget, hur mycket bättre det gått för oss i skolan sedan vi blev partimedlemmar, hur våra ambitionsnivåer inför framtiden har höjts, – små, vardagliga förbättringar som följt av att engagera sig i partiarbetet. Små, vardagliga förändringar som stillar föräldrars oro och gör dem positivt inställda till vad vi gör.

Ty även om vi inte alltid lyckats driva fram våra frågor alla gånger, så har vi onekligen lyckats förbättra världen genom att föra samman folk, ge dem någonting att göra och skapa hopp om positiv förändring inför framtiden. Vad vi behöver göra är att få denna redan åstadkomna förbättring att bli en del av vårt kampanjande – i både unga och vuxna sinnen. I både ord och handling.

Snart är det sommarlov. Snart är det val. Och nu är det dags att börja kampanja på allvar.

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>